De juiste tools al in huis

De juiste tools al in huis

Leestijd: 2 minuten
Leestijd: 2 minuten

Nu we veel meer online zijn en op locatie werken, lijkt het wel alsof hackers nog beter hun best doen om in te breken bij mensen. Met de juiste Microsoft 365 onderdelen zorg je dat je zo goed mogelijk beschermd blijft tegen allerlei cyberaanvallen.

Dat cybercrime enorm gestegen is, is geen verrassing. Er zijn genoeg voorbeelden in de media geweest de afgelopen maanden. Neem bijvoorbeeld de hacks op Colonial Pipeline in de VS, Bol.com en de gemeente Hof van Twente, waarbij hackers servers vergrendelden en acht ton losgeld eiste.

Meer cybermisdrijven dan inbraken

Dit zijn slechts enkele bekende voorvallen, maar er worden dagelijks veel meer aanvallen uitgevoerd. Uit cijfers van de politie blijkt bijvoorbeeld dat in mei vorig jaar er vijf keer zoveel cybermisdrijven geregistreerd zijn dan in mei 2019. Daarmee werd ook gelijk een mijlpaal gepasseerd: voor het eerst werden er in een maand meer cybermisdrijven gemeld dan woninginbraken in Nederland! Bij de politie werden 1869 cybermisdrijven gemeld, terwijl er ‘maar’ 1344 inbraken geregistreerd werden. Een van de meest voorkomende vormen van cybercrime komt iedereen dagelijks tegen: phishing. Criminelen sturen een email of whatsappbericht met een vraag om te klikken op een link, vaak goed verpakt in een herkenbare e-mail van je werkgever of bank. Klik je op die link, dan is de kans groot dat criminelen je gegevens verzamelen om geld te stelen. Iedereen kan hiervan slachtoffer worden. Want sommige emails zijn moeilijk van echt te onderscheiden…

Hoe kun je je tegen cybercriminaliteit wapenen?

Om criminelen zo weinig mogelijk kans te geven om in te breken, zijn twee zaken belangrijk: bewustzijn en techniek. Veel mensen en organisaties denken nog steeds dat ze weinig of geen risico lopen. Of nog erger; ze accepteren het risico dat het gebeurt – tot dat het gebeurt. Maar iedereen loopt risico. Wees dus alert als je een e-mail of ander bericht krijgt van een afzender die je niet kent, of wel kent maar het verzoek vreemd lijkt. Niemand vindt het vervelend als ze een vraag ter verificatie krijgen… behalve de criminelen 😉. Als bedrijf is het dus goed om je medewerkers hier bewust van te maken!

Daarnaast zijn er steeds meer beveiligingstools die je beschermen tegen criminelen. Microsoft heeft zich de laatste jaren omgevormd tot security company met een investering van 1 miljard per jaar, en is inmiddels het grootste security bedrijf ter wereld. Bekende virussen en malware worden actief tegengehouden en mocht je per ongeluk toch op een phishing-link geklikt hebben, dan is de kans groot dat Microsoft de website op een zwarte lijst heeft geplaatst en de toegang geblokkeerd heeft. Ook bevat het Microsoft 365 platform verschillende onderdelen die je werkplek zo goed mogelijk beschermen. Die onderdelen zijn voor de meeste bedrijven toegankelijk, zonder dat ze het weten. Ze vallen namelijk onder de Microsoft licentie. Je hebt dus al veel tools in huis om jezelf en je medewerkers te beschermen tegen cybercriminelen.

Wij helpen je om die tools goed in te richten, zodat medewerkers veilig op hun werkplek kunnen werken, of dat nu op kantoor is of thuis. Wil je weten hoe wij je kunnen helpen met het inrichten van je beveiliging met Microsoft 365? Neem dan contact op.